Vad fan är en stark kvinna?

Häromdagen fick jag höra från en vän att en manlig bekant hade uttryckt att han gillar ”starka kvinnor”. Ur det konstaterade vi ganska snart i vårt samtal; vad tusan är en stark kvinna? Själv upplevde jag inte att jag fick någon direkt association till vad jag skulle anse att en stark kvinna skulle vara. Jag menar inte att jag inte hört och skulle vara främmande för uttrycket, men jag förstår det inte.

När jag vaknade morgonen därpå och satte mig upp ur sängen var det här det första jag kom att tänka på. Något i begreppet ”stark kvinna” på det sätt han verkar ha använt det provocerade mig av någon anledning. Jag försökte vid frukostbordet spekulera fram något slags hypotetiskt svar på vad en “stark kvinna” skulle kunna vara men kom inte fram till något. Det enda jag kunde känna var att vad jag personligen kan koppla till att vara ”stark” handlar mer om personlighet och karaktär och inte om kön, och kan därför än mer inte riktig förstå kategoriseringen “stark kvinna”.

20161205_145531
Sängvy.

Jag frågade min vän vad personen syftat på när han sade att han gillar starka kvinnor, om det är starka kvinnor i allmänhet eller som flickvänsmaterial. Hon sade att hon upplevde det som att det gällde både och. Jag funderade som över hur just hans filter kan se ut när det kommer till starka kvinnor, och blev störd av tanken att han kan filtrera kvinnor som starka och svaga.

Vad är det som kännetecknar en stark kvinna? Den som tar för sig? Den tillmötesgående? Den som presterar högt i alla lägen? Den ödmjuka? Supermamman? Den totalt obrydda om könsrollen ”att vara kvinna”, eller den som uppfyller ett kvinnoideal? Utstrålning? Den som utstått motgångar? Den som representerar något? Den intellektuella? Välutbildade? Den gatusmarta? Den tuffa? Den ”svaga och nedbrutna” som i själva fallet fått utstå djävulskt mycket skit och till sist blivit utmattad?

Jag kan känna att varför skulle en överhuvudtaget behöva definiera någon som stark gentemot något annat när allting egentligen kanske handlar om omständigheter? Jag kan själv tycka att det är väldigt svårt att välja och vraka om exempelvis den intellektuella kvinnan på något vis skulle vara starkare än motsatsen, eller vice versa.

I samma ämne har samma man sagt till min vän att han först kände sig lite hotad av henne när de träffades för hon gav honom ett intryck av att vara en ”stark kvinna”. Jag tycker det här är lite roande utifrån att han även säger att han gillar ”starka kvinnor”. Det blir lätt att jag leker med tanken att istället för att ta tag i och bryta ner det som gör att han känner sig hotad till beståndsdelar så kompenserar han med ett mantra om att han ”gillar starka kvinnor” för annars är han kanske inte tillräcklig som feminist. Hursomhelst är det såklart inget som jag kan säga att det är så det är när det gäller honom.

Jadu.

One thought on “Vad fan är en stark kvinna?”

  1. Det är nog mycket troligt att en i allmänhet associerar ”stark” att för en man handla om det fysiska och för en kvinna handla om det psykiska. Det är inte omöjligt att den här personen menar ”stark kvinna” som i andemeningen ”tar ingen skit och går sin egen väg”, likt du skriver. Något lustigt i just det här fallet är att han faktiskt använder en del härskartekniker och manipulation i vardagen för att forma omgivningen, även om jag tror han är omedveten om det.

    Är det dock nödvändigt att en ”stark kvinna” mest troligt borde åsyfta ”att gå sin egen väg”? Jag tycker det är svårt att på rak arm hitta en definition på vad en ”stark kvinna” skulle vara, och även om det finns en allmän uppfattning kring det så ifrågasätter jag gärna den. Det är det jag lätt funderar över i blogginlägget.

    Jag kan tycka att det är mycket annat som tyder in på om en person är ”stark”. Att bara gå sin egen väg hela tiden och aldrig vara tillmötesgående överhuvudtaget kan ibland vara en ganska lätt och okomplicerad väg att gå, och att till exempel agera utan kompromisser kanske inte alltid handlar om att vara ”stark”.

    Sedan tycker jag mest att det kan te sig lite orättvist att göra en särskiljning av människor som ”starka” och ”svaga” och jag har ganska svårt att differentiera personer utifrån de adjektiven, vilket mitt blogginlägg också ämnar handla om.

    Jag kan inte säga att jag aldrig kan tycka om en människa som anpassar sig till många, även om jag skulle kunna tycka det är drygt att ha att göra med. Ibland kan det handla om att de försöker vara tillmötesgående och diplomatiska, även om det kan bli för mycket av det. Det kanske finns en bakgrund till varför de agerar som de gör, dåliga erfarenheter eller kanske för lite erfarenhet. Finns många sidor.

Comments are closed.